A Fradi focicsapatának vezérigazgatója a Fradi appjában megjelent részletes, sok témát kimerítő interjúban azt is elárulta, hogy a stábból többen is megnézték Fernando Gorriaránt, de bármennyire is jó játékos, az ő leigazolásában is van kockázat.

A 2015-16-os bajnokság nagyon jól alakult, mindent megnyertünk, amit lehetett. A mögöttünk álló szezon,-ehhez mérve szerényebbre sikeredett. Miként értékeled az utóbbi időszakot?

Az előző szezon az egyik legsikeresebb időszakunk volt, hiszen olyan még soha nem történt, hogy a Fradi 21 pontos előnnyel nyerjen bajnokságot. Emellett kupagyőztesek lettünk és a lányok is megnyerték a kupát és a bajnokságot egyaránt. Az utánpótlásnál, pontosabban az NB 3-ban Lipcsei Peti a fiatalokkal is bajnok lett, azt lehet mondani, hogy amit lehetett, azt begyűjtöttük. Az EB-re és a Copa Americára összesen nyolc játékost adtunk. Hatot a magyar válogatottba, egyet a szlovák válogatottba, Ramírezt pedig a Copa Americára. Pestiesen szólva eléggé lelakva jöttek vissza néhányan közülük, nem volt meg az a pihenési periódus, ami kellett volna. Ettől függetlenül azt mondom, hogy a Partizánin túl kellett volna jutnunk. A kinti döntetlent követően a repülőtéren Gera Zolival beszélgettem és azt mondta, hogy mivel idegenben játszottunk döntetlent, és rúgtunk egy gólt, azaz hoztuk a kötelezőt, ez nem néz ki annyira rosszul. Aztán itthon jött egy rövidzárlat. Hüsingnek volt egy szerencsétlen öngólja, amit ha így akart volna eltalálni, akkor biztos nem sikerül neki. Ezután az egész csapat elbizonytalanodott, ami a tizenegyeseknél is látszódott. Sokként ért minket, hogy kiestünk a BL selejtező elején.

Sokan azonnal változást követeltek ekkor a szakmai stáb esetében, de a vezetés kiállt Thomas Doll és segítői mellett. Mi volt az oka, hogy nem a váltás mellett döntöttetek?

Többen fejeket kívántak azonnal, de megbeszéltük, hogy semmi értelme sincs annak, hogy változtassunk. Ez a szakmai stáb, amely most kudarcot vallott a BL-ben, ugyanakkor óriási sikereket is elért. Együtt örültünk, együtt is szomorkodunk. A Lech Poznan ügyvezető igazgatója, jó barátom, Piotr mondta egy előadáson: ,,A futballban nem az a kérdés, hogy jön-e a válság vagy sem, mert egész biztos jönni fog! Amikor pedig jön, akkor azokat az embereket, akik körülötted vannak, nagyon becsüld meg, akkor is, ha azt ők is okozták, mert biztos, hogy ki fogsz jönni a krízisből, de az is biztos, hogy a következő is fog jönni. Akkor pedig ők már tudni fogják, hogy mit kell tenni, mert az előzőben is veled voltak.” Ez egy hosszú távú gondolkodás, ami nem jellemző a magyar sportra. Itthon mindenki azonnal vért és fejeket akar. Emlékszem, amikor a kiesést követő héten Kubatov Gábor elnök úrral kiültünk és tartottunk egy sajtótájékoztatót, az olyan érdeklődésnek örvendett, mintha azt készültünk volna bejelenteni, hogy leigazoljuk Messit. Nem lehetett beférni a sajtóterembe. Mert mindenki azt várta, hogy szenzációt fogunk bejelenti, és mindenkit kirúgunk, leváltunk, majd lemondunk. Akkor leültünk és szóltunk, hogy várjuk a kérdéseket. Óriási megdöbbenés volt, hogy itt most nem járunk majd térdig a vérben. Mi azt mondtuk, hogy neki megyünk az új szezonnak, aztán majd kihozzuk belőle a maximumot. Nyilván bajnokként és kupagyőztesként más célunk nem lehetett, mint, hogy ismételjünk. Most már látjuk, hogy ebből csak az egyik sikerült. Nehéz periódusaink voltak. Egyes igazolásaink nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de ilyen van. Aztán persze olyanok is voltak, akik beváltották. Rengeteg nemzetközi példát tudnék felhozni, mindkét részről, ha csak Pogba esetét megnézzük a Manchester Unitednél, az elengedését majd a visszavásárlását, akkor láthatjuk, hogy még ott is mellé lehet nyúlni. Kétségtelen, hogy a mostani időszak nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy a következő szezonunk jobb legyen. A kupát harmadszor is megnyertük, ez komoly gyógyír volt a sebeinkre, mert nem is tudom, de korábban talán csak kétszer fordult elő a Fradi történelmében, hogy háromszor egymás után kupát nyert a csapat. Olyan pedig, hogy ugyanazzal az edzővel nyerjen háromszor egymás után kupát az együttes, nem is fordult még elő.

Ez valóban hatalmas eredmény! Ennek a tükrében kijelenthetjük, hogy sikeres volt a szezonunk?

Minden relatív, egy Ferencvárostól azt várják a szurkolók, hogy legyen bajnok és kupagyőztes, de nem lesz minden évben az, ahogy a Manchester United sem és sorolhatnám példaként még a neves csapatokat. Ez teljesen természetes, ezért is sport a sport. Most egy kicsivel gyengébb szezonunk volt, de jövőre igyekszünk, hogy erősebb legyen. Ellenben, ha valaki azt mondja nekem 2011-ben, hogy 2017-ben azon fogunk szomorkodni, hogy csak kupát nyertünk, és nem lettünk bajnokok, akkor azt simán aláírtam volna.

2011 óta, folyamatosan léptünk előre, egyre nagyobb sikereket értünk el. A következő lépcsőfok a nemzetközi porondon történő megfelelő helytállás lesz?

Az eddigi sikerekhez, az elmúlt hat évben, rengeteg dolgot kellett letenni az asztalra. Nagyon sok munkatársunk odaadó munkája van ebben. Vannak, akik mindig a frontvonalon mozognak és az előtérbe kerülnek, mint a játékosok, a vezetőedző, vagy én. Mi elvisszük a sikereket és a balhét is adott esetben, de ne felejtsük el, hogy mennyi kollégánk dolgozik a győzelem érdekében, akik óriási energiát, tudást és szeretetet tettek abba bele, hogy ide eljusson a Ferencváros. Mielőtt a kérdésedre válaszolnék bővebben, el kell mondjam, amikor a Fradihoz jöttünk, akkor csináltunk egy reprezentatív felmérést, egy vidéki céggel, nehogy valami elfogultság legyen a részükről pro vagy kontra. Több mint száz oldalas eredménye lett ennek a kutatásnak, és abból azt láttuk, hogy nagyjából egymillió negyvenezer szimpatizánsunk van, országhatárokon belül. Megnéztük azt is, hogy demográfiailag miként néz ez ki. Minden korosztályban vezettünk magasan, de volt, ahol kisebb volt az előnyünk, nevezetesen a fiataloknál. Akkor megnéztük, hogy miért vezetünk kevésbé, és ennek az volt az oka, hogy az elmúlt időszakban, mármint 2011 előtt ezek, a szurkolók nem láttak Fradi sikert. Az utolsó bajnoki cím, abból a nézőpontból 2004-ben volt, amit megnyert a Fradi. Öt éves távlatokban lehet tervezni egy ekkora cégnél, mert ez igenis egy cég, és mi azt mondtuk, hogy mindenképpen el kell érni azokat a sikereket, amik újra meghozzák azt a bázist, ami egyszer megvolt már a Ferencvárosnak a fiatalok terén is. Ezért volt az a cél, hogy a hazai címeket meg kell szereznie a Fradinak. Nyertünk két Ligakupát, két Szuperkupát, két bronzérmet, egy ezüstérmet, egy aranyérmet, és három Magyar Kupát. Eközben a lányok nyertek még két bajnokságot és két kupát. Ha úgy nézem akkor Magyarországon mindent megnyertünk, amit meg lehetett nyerni. A következő lépcsőfok valóban az, hogy nemzetközi szinten is megmutassuk magunkat. Azonban irreális azt gondolni, hogy a Ferencváros az elkövetkező pár évtizedben ott tarthat, mint egy Real Madrid. Csak a költségvetéseket nézve sem tudjuk megközelíteni azt a szintet. Reálisan kell a helyünket belőni, így azt mondom, hogy a Ferencvárosnak a következő öt évben azt kell elérnie, hogy Magyarországon minél több címet újra és újra megnyerjen, de egy Európa-Liga csoportkör csapattá kell válnunk. Nem azt várom el, hogy minden évben ott legyünk, de öt évből kétszer, oda kellene érnünk és akkor elmondhatjuk, hogy megint tettünk egy nagy lépést.

Nagyszerű lenne nemzetközi szinten is sikereket elérni, azonban itthon is össze kell mérnünk az erőinket a Videotonnal és a legutóbbi szezonban oroszlánkörmeit megmutató Honvéddal, vagy a meglepően jól szereplő Vasassal szemben.

A Ferencvárosnak Magyarországon minden más csapattal szemben van egy folyamatos eredménykényszere. A Videoton egy különleges helyzetben van, mert erős a financiális háttere, de egy Honvédtól senki nem várta el idén, hogy bajnok legyen. Sőt, ha ez a szezon elején szóba kerül, akkor a szakmában lévő emberek zöme azt mondta volna, hogy ez nem valószínű. Minden tiszteletem a Honvédé, mert azzal a háttérrel, amivel rendelkeznek, óriási dolog, amit elértek! Azonnal gratuláltam is nekik, mert megérdemelten nyertek bajnokságot. Ennek ellenére nem vagyok benne biztos, hogy jövőre egy hasonlóan erős évet fognak produkálni. Marco Rossi távozott és benne van a levegőben, hogy a meghatározó játékosaikért is be fognak jelentkezni. Igaz, van egy jó utánpótlás nevelésük, ezért biztos vagyok benne, hogy stabilan ott lesznek az élbolyban, de nem valószínű, hogy még egyszer egy ennyire erős évet ki tudnak fogni. Aztán lehet, hogy majd rám cáfolnak. A Vasassal kapcsolatosan hasonló gondolataim vannak. Van egy pár meghatározó játékos, mint a Berecz, a Vida, a Hangya, akiket ha kiveszünk a rendszerből, akkor már egy picit nehezebb a helyzet. Náluk sem nagy a presszió. Óriási dolog, hogy oda, ahol most vannak, eljutottak. Ezeknél a csapatoknál, de ide sorolom az Újpestet, a Debrecent, a Diósgyőrt is, mindig kifuthat egy jó, vagy egy rossz eredmény. Egy Ferencvárosnál viszont mindenki elvárja a jó eredményt. Nekünk már az ,,válság”, ha nem vagyunk a dobogón. Más csapatoknak pedig az, ha kiesnek a bajnokságból. Nekünk úgy kell nekimennünk a következő szezonnak, az igazolásokkal kapcsolatosan, hogy tudatosan posztokra hozunk játékosokat. Meg kell néznünk, hogy milyen céljaink vannak, és ehhez milyen befektetési lehetőségekkel rendelkezünk. Ennek az ár-érték arányát maximalizáljuk, és ne feledjük, hogy nekünk van egy olyan tradíciónk, vonzerőnk, ami miatt szívesen jönnek hozzánk a játékosok.

A szurkolókat mindig lázban tartják az igazolások, de amikor tőlünk szerződnek el meghatározó játékosok, akkor sokszor értetlenül állnak a helyzet előtt.

Pedig ez is a stratégia része. Kell a bevétel, ez egy üzlet. Nyugat-Európában ugyanúgy adják-veszik a futballistákat. Itthon ez sokkal röghöz kötöttebb, emocionálisabb volt eddig, de tudomásul kell venni, hogy sokkal könnyebb úgy igazolni, ha bemutatom a játékosnak, hogy innen van lehetőséged továbblépni. A Besic elment az Evertonba, a Somalia a Toulouse-ba, Ramirez Oroszországba, Nagy Ádám a Bolognába, Nagy Dominik a Legiába, Mateos Orlandóba, tehát látják, hogy innen van továbblépési lehetőség. Ez jó a Ferencvárosnak, hiszen egyrészről bevételt generál, másrészről vonzóvá teszi az igazolások szempontjából. Másrészt, amikor megkérdezik az újságírók, hogy miért engedünk el egy Nagy Ádámot, akkor vissza szoktam kérdezni, hogy milyen morális alapom van nekem arra, hogy ne engedjem el ezt a gyereket, aki hat éves kora óta arra készül, hogy profi labdarúgó lesz. A magyar bajnokság nincs olyan állapotban jelen pillanatban, hogy mi megtehessük azt, hogy egy játékost itt tartsunk. Sokkal komolyabb bajnokságban tud játszani, sokkal több pénzt tud keresni. Most a Juventus ellen tud pályára lépni. Ez jó a válogatottnak,jó neki és mindenkinek. Tudomásul kell venni, hogy jelen pillanatban itt tartunk.

Érthető, hogy a tehetségeinket üzleti alapon el kell engednünk, de hogyan lehet a rövid szünet alatt gyorsan játékosokat igazolni? A rizikófaktor amúgy is benne van az igazolásokban, hiszen előfordul, ahogy több példa is mutatja, hogy a nagynevű játékosokkal is be lehet fürdeni. Milyen szűröket használtok, hogy az ilyen helyzeteket elkerüljétek?

Van egy szakmai stábunk, senki ne gondolja, hogy az igazolásokat egyedül mi, itt az irodában találjuk ki. Én is szurkoló vagyok ebből a szempontból, hiszen amihez értek, az a marketing elsősorban és nem a futballszakma. Természetesen az emberre ragadnak a dolgok, de nem egy varázspálcával mutogatok a játékosokra, hogy ezt, vagy azt igazoljuk le. Komoly szakmai stáb dolgozik ezen és eljutottunk oda, hogy amikor az igazolási szezon jön, addigra tudjuk azt, hogy milyen posztra szeretnénk játékost, tudjuk a távozókat, látjuk azt, hogy kit honnan szeretnénk hozni, és ezeket a játékosokat már előre kinézzük magunknak. Már nem az van, hogy ad hoc jelleggel kapkodunk, ha kell egy belső védő és megnézzük gyorsan, hogy kik vannak, hanem tudjuk azt, hogy erre a pozícióra pontosan kit szeretnénk hozni. A nevet nem árulhatom el, bár sokan sejteni vélik. Csatárposztra szeretnénk játékost, akkor legyen az a Priskin. Amikor eljön az idő, akkor felvesszük a klubjukkal a kapcsolatot, vagy ha lejár a szerződésük, akkor a menedzsmentjükkel és elkezdünk tárgyalni. Például most a Gorriaránnak az érkezése sem úgy történt, hogy valaki ajánlotta, és megnéztük őt videón, hanem – írjanak bármit – a szakmai stábból többen kirepültek és megnézték őt játék közben. Egy eléggé jó háttérrel rendelkezünk már. Azonban azt senki nem várhatja el, hogy százszázalékosan fogunk igazolni, mert mindig nyúl mellé az ember. Közbe jöhetnek különböző tényezők. Az is egy nagyon érdekes dolog, hogy valaki egy teljesen más kultúrából érkezik meg. Gorriarán egy fantasztikusan jó játékos, korosztályos uruguay-i válogatott, de nem játszott még Európában. Ezek mind olyan rizikó faktorok, amik nehezítik a helyzetet. Nem gépekről, hanem emberekről beszélgetünk. Egy klubnak az éppen aktuális idényben való szereplését meghatározhatja egy-két sérülés is, tehát arra is nagyon kell figyelnünk, hogy bizonyos posztokon legyen helyettesítés. Ideális esetben posztonként két ember kell. Azt lássuk be, hogy a mai labdarúgás már nem csak sport, hanem üzlet is. Nagy pénzdíjakért küzdenek a csapatok, amelyek már meghatározóak egy magyar csapat költségvetésében. Egy Bajnokok Ligája csoportkörbe kerülés, amikor még labdába sem rúgtál, csak bekerültél, az pedig már több mint az éves költségvetésünk. Valaki bekerül Magyarországról a BL csoportkörbe, megfelelő befektetéssel, évekre meghatározhatja a jó szereplését.

A játékvezetők miatt az MLSZ-szel akadtak problémáink. Ez a következő szezonra megoldódik?

Ezt majd meglátjuk. Én mindig azt mondom, hogy mi a Ferencváros vagyunk és a saját vélt, vagy valós igazunkért mindig ki fogunk állni mindenkivel szemben. Legyen az akár az MLSZ is, ha mi úgy gondoljuk, hogy igazunk van, akkor azt megpróbáljuk megvédeni. Természetesen abszolút nyitottak vagyunk minden megbeszélésre és kompromisszumra, ez a dolgunk, de mindezt a Fradi érdekében kell tennünk. Ha a Fradiért fel kell emelnünk a hangunkat bizonyos dolgok miatt, akkor legközelebb is meg fogjuk ezt tenni. Senki ne várja azt, hogy bedugjuk a fejünket a homokba és várjuk majd, hogy mi történik. Kubatov Gábor elnök úr többször is elmondta, hogy Csányi Sándor úr a legjobb MLSZ elnök az utóbbi évtizedekben és nincs is vele semmi problémánk, de mindig kiemeli az elnök úr azt is, hogy ellenben az apparátus egyes elemeivel bizonyos szituációkban van. Ehhez hozzátartozik a játékvezetés is. Azonban azt mindenki tudja, hogy az MLSZ-nek és kluboknak is közös érdekük, hogy a magyar labdarúgás előre lépjen. Erre szoktam azt mondani, hogy a veszekedés nem visz előre, viszont a vita igen. Meghallgatjuk egymás érveit és nyilván nekünk és nekik sincs mindenben feltétlenül igazuk, de ha ezt az egészet összefésüljük, akkor lehet egy következő lépés, ami jót tesz majd a magyar labdarúgásnak.

Milyen Fradit vársz a következő szezonban?

Bajnokot, de nagyon szeretnénk a Magyar Kupát is megnyerni ismét, mert ha sikerülne zsinórban negyedszer is elhódítanunk, az azt jelentené, hogy háromszor megvédtük, ami óriási dolog lenne, ha jól tudom, ilyen még nem is volt a magyar labdarúgás történelmében. Nagyon nagy dicsőség lenne, és ne felejtsük el, hogy huszonkilencszeres bajnokok vagyunk, a harmincadik bajnoki cím is különleges dolog lenne. A harmadik bajnoki csillag felkerülne a mezre, ami hazai szinten egyedülálló és nemzetközi szinten sem sok ilyen van. Nekünk ez kimondott célkitűzésünk. Én emlékszem arra, amikor először kimondtuk, hogy dobogón szeretnénk végezni, mindenki mosolygott. Aztán amikor azt mondtuk, hogy bajnokok akarunk lenni, szintén mosolyogtak, akárcsak akkor, amikor azt mondtuk, hogy kupát szeretnénk nyerni. Ezen pedig már mind túl vagyunk, ezeket már megcsináltuk. Természetesen nem lehet más célja Fradinak, nem futhat neki a szezonnak más elvárásokkal, mint, hogy Magyar Kupát és bajnokságot kell nyernie!

A több fronton való megmérettetéseknél, sokszor elfáradnak a csapatok. Egy jó nemzetközi szereplés mellett reális a jelenlegi játékosokkal és az új igazolásokkal az, hogy a nemzetközi kupában és a hazai vizeken is sikeresek legyünk?

Más célunk nem lehet, különben nem csinálnánk ezt az egészet. A játékoskeret azonban folyamatosan változik. Most a legszükségesebb igazolásokat abszolváljuk, mire le kell adni az első selejtező körhöz a nevezéshez a játékos listát, de utána reményeink szerint lesz egy következő és egy következő kör is. Nyilvánvaló, hogy minél tovább jut egy csapat a selejtező körökben, annál vonzóbbá válik a szabad játékosok számára is, akiknek egyre kevesebb idejük van már arra, hogy az átigazolási időszak végéig megfelelő csapatot találjanak maguknak. A Ferencvárosnál az is egy vonzerő nemzetközi szinten is, hogy van egy stabilitás. Itt az elmúlt években nem volt olyan, hogy késtek volna a bérek. Amikor azt mondtuk, hogy fizetés van, akkor az úgy is volt, és ennek híre megy. Ez egy külföldi futballista számára is vonzó tud lenni. Visszatérve a kérdéshez, bizakodó vagyok, sikeres Fradira számítok az előttünk álló időszakban.

(Fradi app)