Bemutatjuk az új igazolásunkat, Amadou Moutarit. A huszonharmadik születésnapját néhány napja ünneplő nigeri válogatott szélsőt a Le Mans megfigyelői hazájában, az Akakona csapatában fedezték fel.

Tizenkét évesen kezdtem el egy ificsapatban focizni. Azelőtt a sivatagban játszottam, ott éltem, ott fociztam. Nehéz volt labdához jutnunk, ruhát csomóztunk össze egész addig, míg labda formájú nem lett.

– Amadou Moutari

Az ekkor tizennyolc éves szélső be is mutatkozott hazája válogatottjával, amely az oddsokat meghazudtolva kijutott abban és a következő évben is az Afrikai Nemzetek Kupájára. A 2012-es ANK-n eltört a lába a Gabon elleni meccsen, ezért három hónapot kellett kihagynia. Amadou nem jutott játéklehetőséghez a közben meg is szűnő Le Mans-nál, ezért 19 éves korában az ukrán Metalurg Donyeckhez szerződött.

Ukrajna – más ország, más világ. Eleinte nehéz volt alkalmazkodni. Főleg a hideghez. Az is furcsa volt, hogy az ellenfeleinket, a Dinamo Kijevet vagy a Dnyiprót a tévében láttam addig és most meg ott álltam alig húsz évesen, ezekben a stadionokban, ezen komoly ellenfelek ellen játszva.

– Amadou Moutari

A szezon elején itt sem jutott neki játékidő, mire formába lendült volna, kitört a Kelet-Ukrajnai háború. A 170 centis, 70 kilós Moutari ekkor a donyecki edzőjével, Szergej Tasujevvel együtt elkerült az orosz első osztályból épp kiesett Anzsi Mahacskalába, négy éves szerződést kötve. Dzsudzsák Balázs volt klubjában a 2014-15-ös remek szezonja volt, végig játszotta az évadot, hat góllal és öt gólpasszal a csapata egyik legjobbja és fontos szereplője volt az azonnali visszajutásnak.

Moutarit, ekkor 21 évesen, 2015 nyarán az egyik legtehetségesebb fiatal légiósnak tartották, a nyáron a Leicesterbe igazolt Ahmed Musával és a Szpartak Moszkva 32-szeres grúz válogatott támadó középpályásával, Jano Ananidzével együtt. Balszerencséje, hogy a feljutást elérő, őt kétszer is szerződtető Tasujevtől még 2015 júniusában megszabadult az Anzsi, amely azóta is már-már palermói szinten cserélgeti az edzőit, másfél év alatt ötöt foglalkoztatva.

A 2015-16-os szezonban Moutari ennek ellenére többé-kevésbé megkapta a lehetőséget, 20 meccsen léphetett pályára, igaz legtöbbször jobbszélsőként. Az eredményessége visszaesett: egy gólpasszt adott csak a szezonban. 2016 őszén az első meccsen még kezdő volt a CSZKA ellen, de utána már csak percek és a padon ülés jutott neki.

2016 decemberében új tulajdonos és új edző érkezett, akik a csapat keretének felét átadólistára tették, köztük olyan neveket is, mint az angol és francia bajnok, volt válogatott Gabriel Obertan, ebbe került be a nigeri is, ezek után merült fel a Ferencvárosba igazolása.

Moutari két lábas balszélső, 170 centi és 70 kiló, technikásnak és gyorsnak tartják. A francia anyanyelvű srác a nigeri válogatottban 21 meccsen lépett pályára. Leginkább balszélsőként jöhet számításba, de a jobboldalt is tud játszani.