Élő szöveges tudósítás az Üllői útról.

Összefoglaló videók: Fradi.hu

20:56 Zárszó:
Kubatov:

A szurkolói témában legyenek türelemmel, se én, se a szurkolók nem akarnak tort ülni a másik felett, ha megszületik a megegyezés. A legfontosabb, hogy a Ferencváros nem szenved tovább.

20:54 Kérdés: meddig tervezi elnöki munkáját?
Kubatov:

Sokáig szeretnék maradni. Se politikai, se anyagi, se személyes hasznot nem keresek. Amíg van erőm, amíg a feleségem hagyja, addig csinálom.

20:51 Kérdés: Doll játszik-e még az öregfiúkban, lesz-e bérletesek napja?
Doll:

Nem tudom, hogy vagyok-e elég jó ahhoz, hogy beférjek. Emellett – ha jól számolom – 16x műtötték a térdemet, erre is nagyon kell figyelnem.

Kubatov:

Lesz bérletesek napja a jövőben is.

20:48 Bérletesek klubja
Kubatov:

Tervben van a jövőben, Budapesten kívül is, megyei szinten, a bérleteseket minél jobban ki kell szolgálni, mert ők előre adják meg számunkra a bizalmat. Ezekben a klubokban lehetne majd összejöveteleket, beszélgetéseket szervezni, egy-egy játékossal például. Meglátjuk, hogyan lesz rá energiának.

20:38 Kérdés: meccsidőpontok tologatása.
Kubatov:

Egyetértek, hogy ez probléma, amit meg kell oldani. Ha a Bundesligában sok kupaszereplővel, talán több válogatott kötelezettséggel a bajnokság mérkőzéseinek időpontját egy évre előre meg tudják határozni, akkor úgy gondolom, hogy az NBI-ben ez nem lehetne megoldhatatlan feladat.

Sokat változtat az MLSZ, de nem csak ebben, még a klubok egyet nem értése mellett sem, jövőre nem tudjuk majd betartani a fiatalok szerepeltetésére vonatkozó ajánlást, mert nincsen meg a minőség jelenleg, ami ezt megengedhetné.

20:34 Kérdés: miért csak a bérletesek jöhettek?
Kubatov:

Ez egy gesztus feléjük, ők előre bizalmat szavaztak az FTC-nek. A jövőben ez változhat, ha úgy alakul a helyzet, és mindenki részt vehet majd rajta.

20:32 Kérdés: miért drágább a mez, mint pl. a Hertha BSC-nél?
Kubatov:

A Nike három kategóriát határoz meg, egyes, kettes és hármas. Miénk a hármas, a berliniek a kettesben vannak, ez az oka. Nem tudunk diktálni nekik jelenleg.

20:31 Kérdés: átvilágítás eredménye?
Kubatov:

Én voltam az egyik legnagyobb befizető, tehát szívesen csináltam. Nem csak a legendákról volt itt szó. Van aki jó sportoló, de nem jó szakosztályvezető, így hibáztak. Igen, így vannak titkaink, nem szívesen hordom magammal. Nem volt semmilyen egyéni érdekem ebben, csak a Ferencvárosét vettem figyelembe. Tettünk feljelentéseket, Berki Krisztián ellen, más szakosztályok esetében is. Egyet ígérhetek, ha az én működésem után átvilágítják újra az FTC-t, akkor ilyen dolgok nem fognak előkerülni.

20:26 Kérdés: mentális felkészítéssel elkerülhető-e egy olyan eset, mint Trinksé?
Kubatov:

Sok mindent mérünk, nem kivételek ez alól a mentális tulajdonságok sem. Fejlesztjük is ezeket. Trinkset azonban meg kell védenem, mert szerintem ott nem rúgott, bízom benne, hogy a fellebbezésünknek köszönhetően a 4 meccs 2-re csökken és továbbjutunk a MK-ban, így játszhat majd a döntőben.

20:17 Facebook még
Ha valaki indokolatlannak érzi a törlését, írhat az info@fradi.hu email címre.

20:16 Kérdés: Fradi FB kitiltás, drága mez, stadion név?
Kubatov:

Nem lesz Albert Flórián Stadion, miért: több mint 4 milliárd Ft miatt. Flóri bácsit megbecsüljük, lásd a szobor, alapítvány, kiállítás országon belül és a határokon túl.

A mez nike, nekünk is van rajta egy haszonkulcsunk, ennyibe kerül.

A szurkolókat is próbáljuk megbecsülni, nincs másik olyan csapat itthon, amely például a bérleteseknek SMS-t küld egy-egy meccs előtt.

Facebook: 5% alatt van a törlések száma.

A B-szektoros hiányt is elfelejthetjük, ha a szerintem elfogadható ajánlatra rábólintanak.

20:08 Kérdés: Fittike lelohasztja az ember kedvét.
Kubatov:

Fittike kinullázta magát, őt nem látjuk többet, de ez a stadionhoz tartozik. A Fradi-induló újrahangszerelése ízlés kérdése, az én véleményem szerint ebben a stadionban nem lenne jó egy katonai zenekar által játszott induló. A hanglekeveréssel pedig megvárjuk amíg mi leszünk az erősebbek a két tábor hangpárbajában, utána pedig tudnak majd egymásnak üzengetni.

20:00 Kérdés: fiatalok helyzete?
Kubatov:

Nagyon bonyolult jogi helyzet a fiatalok klubhoz kötése, 16 éves koráig nem is igazán lehet. Ezért van például az Albert-alapítvány is, amely a játékost és családját is segítheti. A Népligetben már külön szállás van, ahová beköltözhetnek a vidékről érkező fiatalok, felügyelő vigyáz rájuk. Folyamatosan monitorozzuk a teljesítményüket.

19:54 Kérdés: lesz-e jégcsarnok?
Kubatov:

Amíg nincs saját csarnok, addig az életben tartás elegendő, ezután indulhat csak el a csapat igazi fejlődése. A Népligetben az Építők sporttelepen talán már idén elindul egy nagy ingatlanfejlesztés, amelyben lesz jégcsarnok, egy nagy kézilabda csarnok, ahol BL-meccset is rendezhetünk, uszoda, ahol bajnoki is lehet.

19:51 Kérdés: bajnokság lebonyolításáról mi a véleménye?
Doll:

Meg tudom érteni azokat is, akik azt mondják, hogy unalmassá válik gyorsan, ha két héten belül újra találkozunk egy-egy ellenféllel. Nem találom rossznak a mostani tizenkét csapatos bajnokságot, hiszen az első helyen állunk. Ahhoz, hogy még izgalmasabb legyen a bajnokság, ahhoz nem lenne rossz a rájátszás ötlete, alsó- és felsőházzal.

19:49 Kérdés: bérletárak?
Kubatov:

Úgy gondolom, hogy mindenki megtalálhatja jelenleg a pénztárcájának megfelelő helyet, a stadion nyilván nyomná le az árakat, mi pedig inkább lefelé vagy szinten tartanánk, nem várható jelentős változás az árakban.

19:44 Kérdés: Lamah marad-e, Csuka helyzete?
Kubatov:

Vladannal szerződést kötöttünk, a volt Jugoszlávia területén szeretnénk játékosmegfigyelőként alkalmazni, ő tudja, milyen fiatalokat keresünk.

Lamahval és a szakmai stábbal egyeztetünk folyamatosan, meglátjuk mi lesz.

19:42 Kérdés: fiatalok játszhatnának-e előmeccset?
Kubatov:

A pálya nem bír el két meccset egymás után sérülés nélkül, a hazai utánpótlás mérkőzéseket és a Fradi II találkozóit online közvetítjük és ingyenes a megtekintésük a Népligetben.

19:39 Kérdés: a játékvezetők ide járnak csalni, mit lehet ez ellen tenni?
Kubatov:

Mindenhol ezt gondolják róluk, mindenki így éli ezt meg, a vereséget mindig a bírókra fogják, én nem akarom.

Doll:

Németországban is így van.

19:35 Kérdés: április 2. – programütközés (Kézi BL, NBI)
Kubatov:

Az MLSZ-től nem kérünk semmit. Dabasról minibuszokat indítunk azok számára, akik igénylik.

19:27 Kérdés: lesz-e megegyezés a szurkolókkal?
Kubatov:

Folynak a tárgyalások. Nem szeretném, ha a média hasznot húzna a szenvedéseinkből. Amíg bent voltak fasiszták voltak, amíg kint, addig szegények, ha bejönnek, akkor újra indul a lemez, ezért erről sokat nem fogok beszélni.

Úgy látom, hogy jelenleg 50% az esély, mi is, ők is beláttak dolgokat, mi is most gesztusokat gyakorolunk, lásd például a sas-pályázatot vagy ezt a szurkolói ankétot.

A mai nappal a kitiltásokat felfüggesztjük.

19:24 Kérdés: Dilaver és Varga nem olyan jó, mint a túloldal, hogyan látja ezt?
Doll:

A bal oldalunk erősebb, ez nem kérdés. Jobban érezniük kell a ritmust, hogy mikor kell megtolni a labdát és elvinni az ellenfél mellett, vagy passzolni. Dilaver védőjátéka nagyon stabil, előrefelé azonban még tanulnia kell, van hova fejlődnie, amit el is várunk tőle. És ha majd minden poszton tényleg két játékosunk lesz, akkor a versenyhelyzet növeli majd a teljesítményt.

19:20 Kérdés: nem cselezünk keveset? Mit szólna a közép-európai ligához?
Doll:

Németországban volt egy vita, hogy a nagy csapatokat egyesítenék egy ligában (PSG, RM, Barca, Bayern München, MU, …), hogyan reagálnának arra például a szurkolók, hogy ezek a csapatok nem hazájukban játszanák a legfontosabb mérkőzéseiket?

Úgy gondolom, hogy fejlődik a magyar labdarúgás, épülnek a pályák, fejlődik az utánpótlás képzés, ennek a végén pedig majd az lesz az eredmény, hogy akár a jobb bajnokságokban is megállhatják majd a helyüket, vagy erősítik a magyart.

A középpályán nem a cselezést kell erőltetni szerintem, hanem a rövid passzos játékot, a cselezés a támadórészre kell, hogy maradjon, ha középen veszítünk labdát, az nagyobb rizikót jelent.

Három harmad egy pálya, első a védekező, ott nem szabad rizikót vállalni, középen egy kicsit már igen, a támadóban aztán mindent lehet, Radó vagy Varga is nagyon sok erőt tud belevinni a támadásokba. Aki ismer, az tudja, hogy játékosként én így játszottam.

19:11 Lehetséges játékosok
Kubatov:

Csak röviden, itt van előttem egy lista, 15 oldal, fiatalok, tehetségesek, válogatottak, akiket már több mint egy éve figyelünk, és jó esélyeink lehetnek az átigazolásokra.

Lassan feláll teljesen a játékosmegfigyelő hálózatunk, ami talán egyedülálló Magyarországon. Már nem videókat nézegetünk, mint korábban.

Kérdés, hogy tudunk-e pénzért igazolni. Azért van: Böde, Radó, Varga, Ramírez, Besic.

Kérdés volt az is, hogy itthonról ki kellene? Azért lassan már nehéz választani, hiszen vezetjük az NBI-et, a válogatott negyedét is mi adjuk.

19:08 Kérdés: felkészülés alakulása?
Doll:

Ezen a nyáron nehéz lesz, a válogatott játékosok miatt. Persze mindannyian reménykedünk, hogy eljutnak az EB-döntőig. Előfordulhat, hogy most nem lesz annyi pihenőjük, mint ami megszokott. Július elsején elkezdjük a munkát, mert fontos az európai porondra felkészülni. De hogy vígasztaljam őket, a karrierjük után rengeteget pihenhetnek majd.

18:56 Kérdés: Ramírezt csak a sérülés vetette vissza?
Doll:

A sérüléséig remek formában volt, még fiatal játékos, benne van a formaingadozás is, ez egyébként Nagy Ádámnál is megfigyelhető. Nekünk kell kihozni őket a gödörből, hiszen tudjuk, hogy milyen játékosok. Biztos vagyok benne, hogy Cristian ecuadori válogatott lesz a jövőben és akár az európai csapatok érdeklődését is felkelti.

18:53 Kérdés: mikor várhatunk Nagy Ádámtól egy kicsit több előre játékot?
Doll:

Ádámé a hatos pozíció, ha ezt a helyet elhagyná a meccseken, akkor nagyon kinyílna a csapat, ezzel lehetőséget adnánk az ellenfélnek a gólszerzésre. Gyakorlatilag három csatáros a játékunk, miközben a szélső hátvédünk is támad, ha Ádám is felfutna, akkor óriási terület nyílna ki.

A Vasas ellen próbáltuk ki azt, hogy Ádám kicsit előrébb van, míg Gera marad hatosban, ez sem működött rosszul, hiszen a második gólt nagyon szépen készítette elő.

18:50 Kérdés: az NBI-ben van-e olyan játékos, akit leigazolna?
Doll:

Egy játékossal nagyon közel voltunk a megállapodáshoz, ő végül a német Bundesliga mellett döntött.

Vannak jó játékosok, sokaknak hosszú szerződésük van, nem könnyű így megszerezni őket, majd meglátjuk, hogyan alakul.

Úgy gondolom, hogy a klub jelenleg vonzó lehet mindenki számára.

És kérdezzenek már valamit az elnök úrtól is, mert mindjárt megfagy itt mellettem…

18:48 Kérdés: milyen hosszú távra tervez a Fradinál?
Doll:

Remek kérdés, Németországban is mindig felteszik nekem. Azt hiszem, hogy aki megismert, látja a munkámat, akivel együtt dolgozom, tudja, hogy mennyire megszerettem ezt a klubot. Az elején kicsit nehéz volt ugyan, de nagyon jó volt érezni a bizalmat. A vezetőség és én is úgy éreztem, hogy ebből valami szép sülhet ki, az út még nem fejeződött be, bennem még ugyanaz a tűz ég, mint a kezdetekkor. Ha majd ez kialszik, akkor talán visszamegyek Németországba.

18:44 Feltűnt egy fekete macska
A B-szektorokban szaladgál.

18:42
1

18:42 Kérdés: a szögletek nagyon gyengék, mi ennek az oka?
Doll:

Igaza van, én is legalább olyan mérges vagyok, mint önök. Vannak jó rúgótechnikával rendelkező játékosaink. Gyakoroljuk is a rögzített helyzeteket az edzésen. Ez a napi formán is múlik. Én is úgy látom, hogy gyengén használjuk ki ezeket, ami azért is baj, mert könnyen egy veszélyes kontrába is belefuthatunk. Folyamatosan átbeszéljük ezeket és gyakoroljuk tovább.

18:38 Kérdés: szöglet, pontrúgások kivédekezésén lehet javítani?
Doll:

Idén már nem kaptunk olyan sok gólt a rögzített szituációkból, mint korábban. Dénes is még fejlődik, de neki is – néha úgy kívánom – brutálisabbnak kellene lennie egy kicsit, hogy még jobban tiszteljék a területét.

18:34 Kérdés: Mateos és Pavlovic kiválásával gyenge a fejjáték, lehet-e ezen javítani?
Doll:

A Magyar Kupában ez problémákat is okozott középen a DVSC elleni meccsen. Hiányzik a játékunkból egy-két 190 centis játékos. Ennek ellenére eddig összességében jól oldottuk meg a feladatot, lásd például Leandro. A Werder Brementől és a St. Paulitól érkezhetett volna egy-egy kemény, magas védő, de ők végül úgy döntöttek, hogy maradnak, hátha lehetőséget kapnak.

A belső védelemnek és az előtte lévő védekező középpályás védekezésnek kell nagyon stabilnak lennie, ide érkezik majd egy magas, erős játékos.

18:30 Kérdés: nem lett volna-e érdemes télen jobban megerősíteni a csapatot?
Doll:

Ezt szerettük volna mi is, hiszen a nyári szünetben nem sok az idő, bár idén egy kicsit több lesz. Közel álltunk két-három játékosnál a megegyezéshez, végül másik országot választottak, nagyobb fizetésért. Több játékos is, aki nem kap lehetőséget a csapatánál, ahelyett hogy eljönne Magyarországra, inkább marad a klubjánál és kivár.

Így sokszor csak azok érkezhetnek, akik kiestek a játékból, eljönnek, és itt kell felépíteni őket.

Egy jó példa erre Gera Zoli, aki komoly sérülés után tért haza, mi segítettük, sokat dolgozott és most már ott van a magyar válogatottban, 36 évesen. A bajnokság egyik legjobb játékosa és fontos a szerepe a nemzeti csapatban is.

Ha mondná az elnök úr, hogy Thomas, itt van két millió euró, akkor örömmel élnék a lehetőséggel.

18:24 Kérdés és észrevétel
Túl sokat játszunk hátrafelé, a gyengébb csapatok ellen szenvedünk, a taktika része-e a sok hátrapassz?

Doll:

Én is előre szeretek játszani, fontos, hogy sokat tartsuk a labdát, amíg nálunk van, addig nem tud az ellenfél gólt lőni. Jó volna, ha minden akciót, amit elindítunk, be is tudjuk fejezni, de ha nem sikerül, akkor hátra kell játszani. Amit megtanultunk, fontos a türelem.

Ha megnézzük a Békéscsaba meccset, tíz emberrel védekeznek, nagyon nehéz ellenük, legyőzték az Újpestet, ikszeltek a Videotonnal, ha így nézzük, akkor örülhetünk az egy gólos sikernek is, persze jobb lenne 4-5 góllal nyerni.

18:19 Kérdés: mikor lesz a legjobb formájában Trinks?
Doll:

Remek kérdés. Florian nagyon sokat hagyott ki a Fürthben. És igaza van, hogy jobbnak kell lennie, többet kell nyújtania, ez a mi feladatunk, hogy visszanyerje a formáját. Ezen dolgozunk, a következő hetekben rajta is múlik, hogy ez megvalósuljon.

18:17 Doll:
Amit megtanultam, hogy a magyarok nagyon büszkék, és örülök, hogy kicsit az elmúlt években már azzá is tudtuk tenni őket.

18:16 Kicsit már többen vagyunk
Folyamatosan szállingóznak az érdeklődő szurkolók.

18:16 Doll:
A sikerekhez a szurkolók is kellenek, nagyon örülnék, ha minél kevesebb üres hely lenne, én úgy érzem, hogy idén a csapat nagyon sokat tett ezért, hogy így legyen.

Adódik a kérdés, hogy mi lesz az európai színtéren: talán nem kell mondani, hogy ez egy hosszú és nehéz út, hogy bekerüljünk valamelyik csoportkörbe, ehhez kell a stabil csapat és a minőségi játékosok.

Nem könnyű a helyzet, ezt érzékelem a tárgyalások során, hiába jobb már egy kicsit a hírünk külföldön is, de még mindig nem elég vonzó az NBI, nehéz vetélkedni akár a Bundesliga 2-vel is.

18:12 Doll:
Magyarországon vagyunk, itt nem nő a földből is pénz, mint a nagy nyugati bajnokságokban, ennek ellenére a klub nagyon nagy fejlődésen ment keresztül, mind játékoskeret, mind infrastruktura szempontjából. Ezért nagyon hálásak lehetünk a vezetőségnek.

Amit elkezdtünk a Ligakupa győzelemmel, majd folytattunk a Magyar Kupa, Szuperkupa sikerrel, szeretnénk tovább vinni, most bajnokságot akarunk nyerni és stabilizálni a vezető szerepünket a magyar futballban.

És arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy a Premier Leaguebe, francia első osztályba adtunk játékost, ez egy jó visszaigazolása az elvégzett munkának.

18:09 Doll:
A játékosok kiválasztása nem könnyű dolog, leginkább a szabadügynököket tudtuk megszerezni, de azt is látni kell, hogy akkor nem volt egy válogatottunk sem, most pedig már heten vannak.

Egy kicsit már szebb lett a játékunk, amikor több meghatározó egyéniség került hozzánk, mint pl. Ramírez, Gera, Hajnal.

18:06 Doll:
Örülök ennek az estének, szeretek találkozni a szurkolókkal.

2013 decemberében egy nem túl stabil csapatot vettem át itt a Ferencvárosnál. Sokan kérdezték, hogy az igazi Fradi-stílust láthatnak-e majd, ekkor csalódást okoztam a válasszal, mert a stabilitást kellett megteremteni elsőként. Ez sikerült, elcsíptük a harmadik helyet, aztán nagyon sok változtatást kellett végrehajtanunk.

18:04 Doll:
„Jó estét kívánok, hajrá, Fradi!”

18:03 Először Thomas Doll tart majd egy negyed órás beszámolót

18:01 Kb. 200-an lehetnek.

18:01 Hamarosan kezdünk
Szól a Fradi-induló, megérkezett Thomas Doll és Kubatov Gábor.