Fradi-Dózsa, 1-1, 93. perc. Cukic elé kerül a labda. Nem lehet elfelejteni, mi történt. De képzeljük el, hogy a középpályás nem kapura lövi, hanem egy alibi passzt ad a társnak. Valamelyik Dózsás szerel és nincs gól. De tragédia nincs, a vége 1-1, azonban Cukic nem megy a mennybe, a Fradi nem nyer, és mi szegényebbek vagyunk egy élménnyel. Pont ilyen lett a Fradi új okostelefonos alkalmazása – alibi. Tragédia nincs, szegényebbek vagyunk egy élménnyel és a Fradi sem nyert semmit. Pedig lehetne sokkal jobb is.

Nézzük is meg azt a gólt újra, sosem elég belőle.

Évek óta foglalkozom mobiltechnológiával, az előző okostelefonos próbálkozással sem voltam megelégedve és nagyon bíztam abban, hogy ez most jobb lesz. A tény az, hogy tényleg történt előrelépés, de mi, Fradi szurkolók tudjuk: ez a Ferencváros, ennél itt több kell. Fejlesztői és megrendelői oldalról is. A cél nem a fikázás, hanem a konstruktív kritika, úgyhogy alávaló szkennelt bérletesként még azt is le fogom írni, hogy nekem, szurkolónak mi hiányzik belőle.

Az elgondolkodtató, hogy a program miért kér hozzáférést a készüléken beállított accountokhoz, a készülék helyzetéhez és a tárhelyen található fájlokhoz, amikhez a hozzáférést a program telepítésével megadjuk. Ne legyünk rosszindulatúak és ne kreáljunk összeesküvés elméletet, meg fogjuk kérdezni a fejlesztőtől és a válaszával frissítjük majd a cikket.

A program a hírekkel indul – ez az a pontja, amiért naponta egyszer-kétszer elindítottam. Itt egymás alatt, szépen sorjáznak a nap hírei, amit addigra csak a honlapon, a Facebookon, a RSS olvasómban és a tucatnyi, hírt átvevő portálon olvashattam el, exkluzivitást, tényleges hírértéket itt már nem kaptam, számomra ennek a hasznossága sem volt túl nagy: egész egyszerűen mire ide eljutottam, már mindet olvastam napközben máshol, ahol a szemem elé került.

Innen jönnek a nemtörődöm hibák: szeretnék a hírek között lapozni, egy sima ujjmozdulattal a következőre ugrani, de nem lehet. Szépen nyomhatom a vissza gombot, és rányomhatok újra a következő cikkre. Apróság, de a piacon lévő hírolvasó appok jelentős részében ez benne van. Bántóak a helyesírási hibák, a képen is látszik, hogy a megemlékezésről szóló cikkben az „emlékmű” szóval való küzdelembe belebukik az alkalmazás. Alibizés, hogy a honlapon megjelenő cikk szövegét másolják át ide egy az egyben és bántóan igénytelen, hogy megjelenik az a szó, hogy képgaléria mert azt itt nem tudom megnézni. Ugyanígy van ez a videókkal is, a március 25-i „Lelkesek vagyunk” címmel megjelenő női kézilabdáról szóló anyagban is hivatkoznak videóra, de az appon keresztül a cikkben nem lehet megnézni. Külön menüpontban igen, de az nem releváns. Megúszós, alibi megoldás a honlap cikkeinek egy az egyben az appba való másolása és mint látszik, nem is működik hiba nélkül. Március 25-én megjelenik a „A tizennegyedik adás” címmel egy hír a Fradi TV adásáról, a beharangozóban exkluzív anyagot ígérnek. Gondoltam hátradőlök a kanapén és megnézem. Esélyem sem volt, mert a hírben egyszerűen nincsen benne a videó. Szép csel, ziccer, lövés, bedobás.

Kiváló ötlet lehetne a naptár. Már két éve is leírtam, hogy szeretném a meccsek időpontjait jó előre felvinni a naptáramba, nagyszerű lenne, ha néhány kattintással az app segítene ebben. Itt is vannak a meccsek időpontjai szépen sorban, meg is lehet osztani, tök jó, hogy kiposztolhatom facebookra is, de a naptáramba bele tudom tenni? Nem. A beállítások között látom, hogy kérhetek értesítést is a meccsről. 10, 15, vagy 30 perccel korábban. Ez sem húz ki a bajból, akkor már vagy a stadionban, vagy a tv előtt kell lennem, ha nem akarok lemaradni valamiről. Lerántás, jogos tizenegyes, gyengén, a kapus kezébe gurítva.

Mérkőzések menü. Itt a szezon mérkőzéseit találjuk szépen sorban. Nem értem, miért az élő közvetítést másolják be ide összefoglaló helyett. Csináltam élő közvetítést legalább százat, tudom, hogy azt gyorsan, tömören írjuk, hogy azonnal online legyen ami történt. Egy összefoglaló más, azt később is elolvassa az ember, az élőt nem, elég ránézni az élő közvetítések látogatottsági statisztikáira. Következetességet ne várjunk: míg az őszi Győr elleni meccs összeállítása benne van a cikkben, az MTK elleni már nem, van, ahol van galéria, van, ahol nincs. Van, ahol ígér videót, de megnézni nem lehet, van, ahol nem. Szeretnék összefoglalót, edzői értékeléseket olvasni, de csak a megúszós, élő közvetítés átmásolását kapom. Szívesen elolvasnám az őszi meccs összefoglalóját, edzői véleményeit a Puskás Akadémia elleni meccs előtt, de ezt nem kapom meg. Kapkodás zajlik, nem alakul ki folyamatos játék a pályán.

A tabellát a kezdőrúgáshoz hasonlóan nem lehet elrontani, bár én szívesen megnézném a hazai és vendég eredményeket is. Jön a csapat bemutatása. Tetszik, hogy a képernyő tetején tudok lapozni a játékosok között, de az már nem, hogy a bemutatásuk is a honlapról lett átmásolva. Ezen a menün látszik leginkább, hogy vagy igény nem volt alaposabb, mívesebb munkára, vagy a határidő szorított nagyon, de Dibusz bemutatása megáll ott, hogy 2014-ben szerződést kötött a Fradival. Cukic utolsó adata, hogy 2012 nyarán 2 évre írt alá a Fradihoz. Annak a vége egy éve eltelt, de a szerkesztők ezzel nem törődtek. Súlyosbítja a bűnt, hogy a honlapon sem. Gyömbér a cikk szerint 24 éves, felette pedig ott van, hogy 88-as, nem vagyok túl jó matekból, de valami itt sem stimmel. Az alkalmazás készítőinek ajánlanám figyelmébe a Tempó Fradi szerkesztőinek csodálatos munkáját, itt látszik, hogy milyen az, amikor lélek is van a napi munka mögött. Mert engem, szurkolót, a meccs közben az érdekel, hogy az adott játékos hány meccset játszott, hány gólt lőtt, milyenek a statisztikai adatai, de ebből semmit, de semmit nem kapok meg a Fradi új appjától. Tucatjával tudnám beírni a hibákat, Lamah esetében úgy ér véget a bemutatkozása, hogy „a Premier League után most a Fradinál akar húzóember lenni” de az miért nem került ide, hogy 21 mérkőzésen már 9 gólt szerzett, és miért kell ezt a fent hivatkozott Tempó Fradi oldalon megnéznem, a hivatalos oldalon igény, vagy idő nincs rá? Mire ide eljutottam, már csak legyintettem, mint a Nyíregyháza elleni 0-0 végén.

Screenshot_2015-03-26-09-11-34

A jegyvásárlás menüvel nem foglalkoztam, mert bérletem van, a Galéria és Videók menüket szeretem, mert a telefonomon szeretek képeket és videókat nézegetni. Csak ne ígérjék be nekem a cikkben, hogy ott is megnézhetem, mikor itt sorjáznak a beszámolók. Tegnap egy kávézóban ülve eszembe jutott, rendelek a lányomnak valamit a Fradi shopból, legalább nem kell elmennem addig, időm úgy sincs rá, biztosan házhoz szállítják és az appban van menüje. Menü van, tartalom nincs, biztosan majd egy későbbi frissítésben lesz benne. Én nem rendelhettem, a Fradi erről lecsúszott, márpedig ezt érdemes lenne nagyon gyorsan javítani, ne becsüljük le az impulzív vásárlás létét.

A vége az információk menü. Megvan az, amikor a meccsen annyira rosszul játszik a csapat, hogy a végén már csak rezignáltan ülsz, legyintesz egyet, felállsz és a legendás, magyar kötőszót mondod csalódottan úgy, hogy a magánhangzókat jól kitartod? Bökjetek rá, milyen formátumban van fent a Club alapszabálya. Az többet mond és jobban jellemzi ezt az egészet, mint bármennyi kép és kritika.

Összefoglalva, a Fradi új okostelefonos alkalmazása egy bántóan kihagyott ziccer, egy elalibizett mérkőzés, arra emlékeztet, amikor némelyik játékosunk csak a mezét küldi ki maga helyett a pályára. Simon Tibi örökbecsű idézetét átalakítva azt tudom mondani, hogy lehet rossz alkalmazást készíteni, de lélektelent soha. Ez pedig sajnos az lett. Tele van jó lehetőséggel, amit illene kiaknázni, jó társa lehetne az egyszeri szurkolónak, onthatná a meccsnézést még jobbá tevő információkat (például push üzenet jöhetne egy Fradi gól után valami érdekes statisztikai adattal, pl. hogy ez volt Lamah 9. gólja a Fradiban idén, vagy valami hasonló) ha a stadionban vagyok, ha pedig nem, akkor is értesíthetne – ha kérem – a meccs kezdetéről, állásáról és végeredményéről. De ilyen funkciói nincsenek.

A Fradi környékén sok minden változott 2013 februárja óta, de az sajnos nem, hogy az akkor leírt soraim ma is érvényesek:

Annyi éven keresztül szenvedtünk a klubot körülvevő technikai igénytelenségtől és most annyi jel mutat arra, hogy más irányba tart a klub, igazán kár volna a nem túl dicső régi idők rossz gyakorlatát tovább vinni.

Mi, szurkolók szorítunk ezért és a csapatért is. De a rossz teljesítményt nem csak a pályán, hanem a fejlesztői monitor előtt sem fogadjuk el. S ha majd ma az egyik irodában valaki esetleg ezt olvassa a mobiltelefonján (miután kianyázta magát) próbálja meg letölteni a Bleacher Reportot, vagy az amerikai futballban érdekelt New York Giants alkalmazását, aztán hasonlítsa össze a miénkkel, s utána csak abba gondoljon bele, hogy merre tartunk, mert ezzel az appal egyelőre egy helyben toporgunk.