Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Rijeka-FTC Európa Liga-mérkőzésen tapasztalt szurkolói rasszista megnyilvánulások, valamint tiltott jelképek használata miatt 50 ezer eurós – megközelítőleg 15 500 000 Ft – büntetést kapott, valamint soron következő nemzetközi tétmérkőzését hazai pályán zárt kapuk előtt kell megrendeznie.

A Ferencvárosi Torna Club minden jogi lehetőséget és egyéb, rendelkezésre álló eszközt megragad arra, hogy bebizonyítsa, évek óta küzd a kirekesztés, a rasszizmus ellen és a klub nem rasszista, nem kirekesztő, éppen ellenkezőleg.

Az FTC első magyar klubként állt a kirekesztés elleni harc mellé, amikor közel két évvel ezelőtt elkészítette kampányának első videóját. A kezdeményezést a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjjal tüntette ki, amelyet az FTC elnöke, Kubatov Gábor, valamint a labdarúgó-csapat játékosa, Somalia közösen vett át. Egyesületünk ezt nem tekintette végállomásnak, és 2013 áprilisában bemutatta újabb videóját, amellyel szintén a megkülönböztetés elleni harcot népszerűsítette. Nem sokkal később a kampányról Orosz Pál vezérigazgató előadást is tartott.

Idén nyáron újabb videóval jelezte az FTC, hogy mennyire komolyan gondolja a kirekesztés elleni küzdelmet. A Ferencvárosi Torna Club továbbra is fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy miként a sportban, úgy az életben is mindenki egyenlő. Ezért Lipcsei Péter, Dragóner Attila, Thomas Doll, Gyömbér Gábor és Somalia „vezetésével” újabb videóban állt ki az egyenlőség mellett. A videó ITT tekinthető meg.

A Rijeka elleni büntetés kapcsán a klub részletes indoklást kér az UEFA-tól, ezt követően pedig egy személyes meghallgatást szeptemberre, ahol Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és nemzetközi sportjogászok fogják képviselni a Ferencvárost. Itt részletesen elmondják, hogy milyen küzdelmet folytat és vív klubunk a kirekesztés ellen, bemutatják a kampányokat, az elért eredményeket, beszámolnak arról, milyen egyéb lépéseket tett, s melyekre készül. Az FTC igyekszik meggyőzni az UEFA-t, hogy tévesen ítéli meg a klubot.

Mint ismert, egyesületünket korábban, a Sliema Wanderers elleni EL-mérkőzést követően is megbüntette az UEFA. Akkor klubunkra 20 ezer eurós (több mint 6 millió forintos) pénzbüntetést, valamint szektorbezárást rótt ki az Európai Labdarúgó-szövetség. A nemzetközi szervezet indoklásában akkor is szurkolói rasszista megnyilvánulások, illetve tiltott drapériák használata szerepelt.

(fradi.hu)