stadion

Mérnöki hiba mérnöki hiba hátán? Szerencsére nem, nagyon úgy fest.

Ma délelőtt tíz órára várta Fürjes Balázs kormánybiztos és Kubatov Gábor Fradi-elnök a sajtót, ahol előbb látható és érthető büszkeséggel bejelentették, hogy május 31-ével befejeződik az építkezés, majd a két hónapos tesztelési időszak és átadás-átvétel után augusztus elején mi is birtokba vehetjük az új otthonunkat.

_DSC3914

“Sokan nem hittek abban, hogy itt 14 hónap alatt felépül Európa legmodernebb stadionja”, emlékeztetett Fürjes Balázs, majd az építkezés megindítása után másodszor is megidézte Muhammad Alit. (‘A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.’).

A stadion modern (technikailag Európa ma legmodernebb stadionja, tudtuk meg), zöld és családbarát. Ismét ismertetésre került néhány már megismert részlet: belső wifi-hálózaton, óriásképernyőkön és LCD-képernyőkön is követhetjük majd a meccset a gyep mellett; készpénz-nélküli fizetőrendszer lesz a szurkolói kártyán keresztül; teljes el lesznek választva a hazai és a vendégnézők, napkollektorok melegítik a vizet, óriási szürkevízes tartály gyűjti az esőt. A világítás is sokkal hatékonyabb lesz természetesen. A stadion melletti területet az állam értékesíti, így a legolcsóbb új magyar stadion lesz, s egyébként annak árának 38%-a adó és járulék keretében visszakerül a magyar államhoz.

Új információ is akadt bőven. A Lagardere is úgy számol, hogy bevétel 50%-át hozzák majd a VIP-vendégek, s a másik 50%-át a többi fradista. A Skyboxok ára 24-36 millió közt lesznek éves bontásban, s csak három éves szerződést lehet azokra kötni. A cégek maguk kell ezeket kialakítsák belülről. Sok építőipari cég egyébként referenciaként is tekint a stadionunkra, hisz itt be tudják mutatni munkájukat.

A VIP-étteremben 4-5 csillagos kiszolgálásra számíthatnak, ezt szeretnék Budapest-üzleti találkozóhelyévé tenni. Ehhez járul hozzá a több légkondicionált terem: egy 1800-as (ez a kongresszusi központ mérete, ide “akár egy BMW-t is be lehet emelni!), egy 500-as és több kisebb is.

_DSC4010

A csapatok is szeparáltan érkeznek, a buszokról leszállva rögtön az öltözőknél találják magukat (általános szokás szerint a hazai nagyobb, szebb, mint a vendég), a VIP-vendégek egy üveg fal mögül nézhetik majd a bevonulni készülő futballistákat.

Az étteremben 70-80 hely lesz, kivéve meccsnapokon, amikor a nagy forgalomra készülve több állóhely lesz felszabadítva. A múzeumban videófalak, a régi falelátós stadion egy részlete is várja majd a szurkolókat, akik a megújuló kínálatú ajándékshopon keresztül távozhatnak, itt több retró-mez, jelvény is várja majd a múltra emlékezőket.

A B-közepet is próbálják minél jobban kiszolgálni, saját maguk dekorálhatják ki a három bejáratukat, a kápónak külön helye lesz, s ez lesz ez az egyetlen olyan szektor, amely előtt egy méterrel egy hajszálvékony háló lesz – ez kellett ahhoz, hogy engedélyezzék azt, hogy másutt nem lesz háló vagy rács.

A zászlókat, hangosítást, dobokat külön teremben tárolhatják a csoportok, itt lesz molinó-festésre is lehetőség.

Az új szurkolói kártyák kiváltásához is be kell majd menni a jegypénztárba, amely egy új épületben kap helyett a stadion mellett, a felüljáró déli lábánál. Alighanem lesznek kedvezmények az online megváltott jegyek és bérletek után is, a Fradi és a Lagardere is ebbe az irányba szeretné elvinni az értékesítést.

A stadion minden pontját figyelik majd kamerák, a német konzultánsok pedig olyan dolgokra is figyeltek, mint hogy a mosdók külön ki és bejáratot kapnak, így nem alakul majd ki akkora tumultus. A WC-k amúgy nem vandál-biztosak, Kubatov Gábor szerint egy jó állapotú, szép mosdóra nagyobb valószínűséggel vigyáznak még a vendégek is. A Népligetben amolyan tesztüzemként hasonlóan kialakított mosdók vannak, igaz, ismeri el a Fradi-elnök, ott más méretű és összetételű a közönség, de a tapasztalatok jók. Arra is lesz lehetőség, hogy akár meccs alatt letisztítsák a mosdókat.

A füvet három hét múlva már nyírják, biztosította az angol csapat (ők dolgoznak az Old Traffordon is) a Fradi vezetőit, akik többet tanultak a gyepről az elmúlt hetekben, mint hitték volna. Augusztusra azonban biztosan kész lesz.

A kerekeskocsis nézők sokkal könnyebben, akadálymentesített úton érkeznek majd a Könyves Kálmán-Albert (Gyáli út) felőli saroknál kialakított helyükre.

Fürjes Balázsék a következő hetekben-hónapokban még több bejárást tartanak, ezeken is ott leszünk természetesen.

A stadion csodaszép, modern aréna lesz, amely legrosszabb helyeiről is nagyságrendekkel jobban lehet látni, mint a Puskás legjobb helyeiről, már vághatjuk a centit, de a mi dolgunk sem lesz kicsi, be kell lakjuk, valódi otthonná téve a Fradi-pályát.

A galériát itt is megtekinthetitek: Üllői129 Picasa