Azok kapnak majd több támogatást, ahonnan több versenyképes labdarúgó kerül ki.

Az elnökség már korábban elhatározta az utánpótlás-képzési rendszer teljes megújítását annak érdekében, hogy a legnagyobb tehetségek ne kallódjanak el, és hogy a versenyeztetés struktúrája segítse a versenyhelyzet élesedését. Ennek a részletesen megtervezett és kidolgozott folyamatnak a része volt a belga Double Pass már 2013-ban megkezdett auditja is, amely 15 akadémia működését világította át, és állapította meg a legfontosabb konkrét és általános tanulságokat.

Most, hogy a stratégiai fejlesztési programoknak köszönhetően, az infrastrukturális, anyagi feltételek adottak, az MLSZ elnöksége döntést hozott arról, hogy 12 regionális utánpótlásközpont jelöl majd ki országos szinten. (Hogy melyek lesznek ezek, arról később születik döntés.) A leendő regionális utánpótlásközpontok szigorú működési szabályok és ellenőrzött szakmai- és pénzügyi feltételrendszer kialakításával működnek majd. A centrumok működési feltételeinek szabályozásával az MLSZ célja, hogy elősegítse a tehetséges játékosok „felfelé áramoltatását”, és megteremtse annak a szakmai munkának a feltételeit, mely biztosítja, hogy a jövőben egyetlen tehetséges fiatal se vesszen el a magyar labdarúgás számára.

A régiós centrumok kiválasztásakor, kijelölésekor a szakmai alkalmasság és a racionális gazdálkodás mellett, kiemelten fontos a regionalitás elve, annak érdekében, hogy a centrumok munkájuk során lefedjék az egész országot.

A regionális centrumok érdekeltek lesznek a hatékony munkavégzésben, mert azok az utánpótlás-nevelő centrumok kapnak több támogatást, amelyek a folyamat végén több versenyképes, élvonalbeli és válogatott játékost nevelnek és adnak a magyar labdarúgásnak.

A regionális központok kijelölésekor az MLSZ meghatározza a szakmai és infrastrukturális feltételeket, valamint meghatározza a személyi feltételek követelményeit, ennek következtében, várhatóan képzett külföldi utánpótlás-szakemberek érkezhetnek hazánkba. A döntés figyelembe veszi a belga audit eredményeit és ajánlásait. Ez alapján azoknak az akadémiáknak, utánpótlásképző centrumoknak van esélyük, ahol egyértelműen bebizonyosodott, hogy adottak a hatékony szakmai munka feltételei, és ehhez szakértelem és elkötelezettség párosul.

A lehetséges regionális centrumoknak október 31-ig kell kidolgozniuk a 3 éves szakmai és pénzügyi terveket, éves lebontásban. Ezek elfogadása után kezdhetik majd meg a tényleges működésüket, amelynek része lesz a női csapatok fönntartásának biztosítása is.

MLSZ